Atomo
 
Contacteer ons | Inhoudstafel | ZOEK zoek
Cheques vervangen door elektronische portefeuille


Atomo, 30 augustus 2005
Vanaf 2006 worden de 4 kmo-cheques van de Vlaamse overheid vervangen door een elektronische portefeuille, de "ondernemerschapsportefeuille".
 
Voor de erkenning van adviesverleners en/of opleidingsverstrekkers verandert er niets. Of toch?
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING
 
De ondernemerschapsportefeuille: een nieuw, geïntegreerd instrument voor steun aan KMO's  
 
Op voorstel van minister van Economie Fientje MOERMAN heeft de Vlaamse Regering vandaag de ondernemerschapsportefeuille goedgekeurd. Het is een nieuw, geïntegreerd instrument, waarmee kleine en middelgrote ondernemingen via de elektronische weg een aantal diensten kunnen aankopen. Dit eenvoudige, transparante systeem, waarin iedere ondernemer een kans krijgt, komt in de plaats van de vier verschillende chequesystemen.
 
De ondernemerschapsportefeuille werkt zeer simpel. De ondernemer dient via de website een aanvraag in om een ondernemerschapsportefeuille te openen. Hij of zij kan kiezen voor vier verschillende diensten: opleiding, advies, mentorschap en de aankoop van kennis in Vlaamse kenniscentra.
 
De ondernemer betaalt tweederde van de dienstverlening zelf; de Vlaamse overheid legt éénderde (35 procent) bij.
De steun bedraagt maximum 5.000 euro. Om te vermijden dat één van de diensten overbevraagd wordt, kan in elke portefeuille slechts 2.500 euro aan dezelfde dienst besteed worden.
 
Om een maximum aantal KMO's toegang te geven tot de maatregel kan een onderneming slechts om de drie jaar een portefeuille aanvragen. De portefeuille kan alleen aangevuld worden tijdens het kalenderjaar waarin hij geopend is en hij blijft maximum twee jaar bestaan.
 
De maatregel creëert een nieuw, geïntegreerd, vereenvoudigd instrument en beperkt het aantal cheque-instrumenten van vier tot één. De ondernemerschapsportefeuille is een zeer lichte vorm van steunverlening, die KMO's over de drempel moet helpen om een beroep te doen op de voor hen meest geschikte dienstverlening, met de bedoeling hun bedrijfsvoering optimaal te professionaliseren, zegt minister Fientje Moerman. Het feit dat met de ondernemerschapsportefeuille ook kennis kan worden aangekocht, past in het beleid ter ondersteuning van de kenniseconomie en van innovatie.
 
persinfo: Annemie Nijs, woordvoerster van minister Moerman
22 juli 2005
Gevolg...
 
Geen 50% maar slechts 35% subsidie op de factuurbedragen
Geen 3.000 euro maar slechts 2.500 euro plafond subsidie voor advies per onderneming
Geen 3.000 euro maar slechts 2.500 euro plafond subsidie voor opleiding per onderneming
Geen jaarlijks nieuw budget per onderneming, maar slechts om de 3 jaar
 

Design by Absurd & Madam | Powered by Nettools